Grått värre

gråbergssång 001

Gråbergets sång är grå och lång, väldigt lång, tyckte Fröding. Just denna dikt av skalden hörde inte till de populäraste i skolan, minns jag. Valde man den för högläsning fick man en underlig blick av läraren.

Kanske för att den kom till under Frödings sjukdomstid, den kanske inte ansågs lika fulländad och genomtänkt som hans övriga dikter.

Men sorgsen är det, liksom.

 

Och grå är det, urberget, och så är också november. Av alla månader, så måste just hon vara gråbergets syster.

Lika grå, lika lång.

Idag har det varit en sådan dag som, med lite god vilja, kan ses skimra i definitivt fler nyanser av grått, inte alla lika erotiska.

Grått ute, grått inne, det blir en fin jämvikt mellan den yttre och den inre världen, när gråheten tillåts bre ut sig och fylla ut. De grå cellerna lever upp till sitt rykte när det blir neutralgrått i hjärnan, när den stundtals lugnar ner sig och slutar blinka så där fräckt i allsköns färger.

”Du och jag har hjärnor, sa Nalle Puh. Alla andra har bara grått ludd”.

Idag räknar jag mig till dem med det grå luddet.

P2 underblåser gråstämningen med lite sorgsen, medeltida musik, skalmejor och dystra trummor och en alts intrikata sångslingor. Men eftersom sorgsenhet egentligen är blå och inte grå, i alla fall depressionen lär vara det, så finns det ingen anledning att tycka synd om oss själva, det är ett ganska behagligt liknöjt sinnesläge, befriat från stressig aktivitet och onödig jobbig gåpåeranda.

höstgrått m m 043

Utanför är björkarnas filigransgrenverk ett vackert, finstämt silhuettklipp, här inne hänger silvergrå malört på tork.

höstgrått m m 042

I hörnet står dunderglöggen på tillväxt. Den har fått allt den behöver:  jäst, socker, svagdricka, russin, kryddor och potatis och puttrar och bubblar nu så nöjd och hemtrevligt. Jäsrörets röda hätta piggar upp.

Den ser faktiskt ut som en liten kompis, en pyssling som på alldeles egen hand förbereder julstämningen.

höstgrått m m 040

Öppnar jag dörren för att känna av temperaturen utomhus möts jag av ett intensivt och uppiggande tjattrande. Det är pilfinkarna som hittat foderstället nu när jag äntligen lagt ut frön till dem, de gläds över det plötsligt dignande fågelmatsbordet. Det finns de som inte förlorat förmågan till översvallande glädje i novembertristessen.

Likadant är det med katten. Hon är på rasande gott humör trots novembermörkret där hon hoppar och skuttar och slänger näbbmöss i vädret.

Men: jag kan förstå, att inte alla gillar november. Tiden verkar så utmätt, så begränsad, varje dag får vi bara en liten grådyster bit ljus att suga på, som en dammig karamell man hittat kvarglömt i rockfickan. Det gäller att man skyndar sig, så att man hinner med medan ljuset är tänt.

Jag kollade förresten, det finns en hel del grått godis också ute i lösgodishyllorna. Det är bra att veta, om man vill koordinera sitt sötsaksbehov med årstiden.

höstgrått m m 076

höstgrått m m 077

I samma veva hörde jag på radion att vi inte alls mår bra av bristen på ljus under det nordiska vinterhalvåret, vilket ju inte är någon nyhet direkt. Vintertrötthet, höstdepression, vårångesten… det är med nöd och näppe man hinner med lite sommarglädje om man bestämt sig för att leva och dö här i Norden.

Det görs fascinerande forskning för att med hjälp av ledlampsteknologin ge oss lite lisa. Intelligenta lösningar kommer att förse våra hem med en ljusteknik som fungerar som värsta ljusterapin. Så snart vi kommer innanför våra hems dörrar kommer anläggningen att känna av hur länge vi suttit i illa upplysta kontorsrum och förse  oss med inte bara den ljusmängd vi behöver utan också rätt temperatur av ljus. Kallt eller varmt ljus, det går inte bara att ösa på, vi ska ha olika sorters ljus beroende på tid på dagen.

Efter det kommer nordborna äntligen bli lite mindre nedstämda och lite gladare i hågen.

Får man hoppas.

Inne i godisbutiken visade det sig, att även tomten är grå så här års. Kanske rodnar han allt eftersom, som ett äpple som mognar, eller kanske mer som en tomat. Just nu var han visserligen lika glad som alltid men oroande gråluden.

Till och med cocacolaskylten var samstämt grå.

höstgrått m m 074

Och utanför, det ska vi bara inte tala om. Burger Kingstället dröp av grått, jag säger bara: tack gode gud för lite röda bilar och annat rödfärgat! Det kunde nästan se ut som förr-i-tiden, när allt var svartvitt.

höstgrått m m 078höstgrått m m 079

höstgrått m m 073

Jag har också något rött och fint här hemma. Utanför köksfönstret gläds jag åt min (dumma) grannes allt mer färggranna contoneasterhäck. (häckoxbär). Hela  resten av året är den dödens tråkig i sin liknöjda gröna färg där inget händer vad jag kan se. Så här års däremot, slår den november på fingrarna och  gör allt för att göra sitt uttåg med så stor pompa som möjligt.

höstgrått m m 047

höstgrått m m 045

Annat mysgrått jag hittar på stan, nu, när jag ändå är ute:

Vattenspeglingar i Stora Hamnkanalen.

Duvor i Brunnsparken.

Träd, alla dessa vackra träd, nu när de slipper sina löv.

Grå gatstensbeläggning, utsirad med de sista gula höstlöven.

Utsikter från busshållplatser och genom bilrutan när det dessutom duggregnar lite behagligt.

höstgrått m m 022

höstgrått m m 020

höstgrått m m 055

höstgrått m m 021

höstgrått m m 002

höstgrått m m 056

På vägen hem körde jag in på Rödbo Plantskola, min kungliga hovleverantör av trädgårdsrelaterade produkter. Grinden var öppen, jag kände mig välkommen. Där var det annars inte bara grått utan också stängt för vintern.

Inte förrän i mars öppnar de igen. Men den väderbitna grå ladan kom med på bild.

 

höstgrått m m 049

Och jag fick de säckar med jord jag ville ha, av den snälle(något grå) ägaren. Så att jag kan få vitlökarna nedgrävda. Det är inte bara dags för det, det är hög tid nu.

Så vad mer kan man säga om denna grådisigt sköna, smått trista och alls inte gladlynte månad.

November, lågt är ditt valv.

Så stod det någonstans, minns inte var eller varför eller vem som formulerat det så spartanskt korrekt. För nog är det så. All färg spär du ut med din grå pensel. Till och med Barkarolen ur Hoffmans äventyr låter lite extra vemodig denna dag, nu när din broder Svartanatt tittar hålögd in genom fönstren.

Lågt är ditt valv.

Det är helt ok. Snart kommer december med sitt braskande och sprakande och glitter och båg. En helt annan sorts månad.

Och sen vänder det igen…

höstgrått m m 001

 

Ett svar till “Grått värre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s