Vad vill jag vara bra på?

Idun_by_Doepler

Nu är det så dags igen, nu kommer alla kursprogram. Ett första  hösttecken, lika säkert som gula, dansande löv i vinden.

Nu ska Idun, kunskapens gudinna, dela ut sina äpplen till höger och vänster, till alla, som kan och vill lägga några tusenlappar på sin egen förkovring.

Vad vill du vara bra på, frågar mig kursprogrammet uppfordrande.

Ja, du, Folkuniversitetet, det tål att funderas på.

 

Det är så otroligt mycket jag skulle vilja vara bra på. Fast det  finns kanske inte någon kurser för det jag tänker på.

Och när jag läser igenom broschyren, är det mycket jag kan välja bort direkt.

Inget av följande vill jag vara bra på:

Sharepointutvecklare. För att jag inte ens vet, vad det är.

Fukttekniker eller vindkraftutvecklare. Jag är inne på yrkeshögeskolekurserna, ser jag. Där verkar det gediget och seriöst.

En annan avdelning:

Individuell undervisning i sjukvårdssvenska.

Svenska för tandläkare.

Sen finns det jättemycket språk man kan bli bra på.

Jag kan redan fyra.

På min barndomsgata fanns en man som (kanske) var professor. Om honom sades det, att han kunde sju språk. Eller tolv. Antagligen var det sju.

Vi var i alla fall grymt imponerade av all denna kunskap. Han verkade ha kommit från en annan planet till vår lilla gata, där alla på sin höjd kunde den underliga rotvälska som var vår fränkiska dialekt.

Jag skulle kunna bygga på mina kunskaper med en massa roliga språk: amhriska, amarinja och afaan oromo. Var talar man dessa språk? Det verkar spännande men jag tror inte jag är tillräckligt motiverad.

Mitt uppe i språkutbudet kommer det så en kurs i japansk origami. Varför? Pratar kursdeltagarna  japanska medan dom viker papper?

Sen kommer ekonomi. Nu börjar det brännas.

Jag vet, det är sånt man borde vara bra på. Jag känner en viss dragning till  Bokföring tempokurs. Det verkar piggt och bra. Verkar gå undan också. Skulle säkert passa min överlastade livsföring.

Det finns en kuslig kurs som heter storytelling för företag och organisationer. Jag börjar dra öronen, eller kanske ögonen, åt mig. Det låter hur skumt som helst. Nya tips och tricks för hur man övertalar folk att köpa onödiga prylar?

storytelling-graphic-with-audience-complete

Och mindfullnesskurserna hoppar jag också. Det kryper i kroppen på mig. Jag blir lite deprimerad och så jag känner mig hetsad. Mindfullness. Det har inte ens ett svenskt namn. Eller det kanske det har, men ingen vill använda det för att det inte är fräckt nog.

Möjligen skulle jag kunna gå en kurs i att beskära fruktträd eller lära mig navigera. Det verkar vara nyttiga och rejäla kunskaper. Framför allt navigera. Då skulle jag kunna läsa sjökort som ett proffs, när vi är ute i båten. I stället för att glo mindfullt ut över havet, närvarande i stunden men totalt overksam.

Nu har jag bestämt mig. Jag ska inte gå en enda kurs.

 

För det jag skulle vilja vara bra på är följande:

1: Att prata i telefon med människor jag inte känner.

Det är en hang up jag borde ha arbetat bort för länge sedan. Men jag kan bara inte känna mig bekväm med att ringa upp folk och säga, hej här är jag, jag har följande problem. Eller, jag har följande fantastiska sak att erbjuda. Eller varför inte, Hej,, här har du mig. Jag är jättebra.

Kan man inte detta har man ett problem. Även om man inte tänkt sig en karriär som telefonförsäljare.

2: Åka slalom

Det kan Ess jättebra, och jag skulle verkligen vilja svischa  bredvid honom, i total synk, nerför branta ost- syd- och nordbackar. Och västbacken, förstås.

Jag klarar knappt att ta mig nerför Snövit i Idre Fjäll. Snövit är för barn som klarat barnbacken och för mesar som inte klarar något alls.

Fast jag har varit med i Val d’Isère och Ess la ner fruktansvärt mycket tid på att övertala mig att prova backarna. Pisterna var en dröm. Breda, fina, med massor med snö på. Till slut vågade jag. I dom snällaste backarna.

När jag egentligen ville kasta mig nerför dom svart pisterna, i full mundering: skidställ, dimglasögon, kolfiberstavar, självsvängande skidor. Bredvid Ess, snyggt zigzackande som om jag aldrig gjort annat.

I stället för att tokvägra eller fegploga hela vägen ner.

3. Läsa fort, snabbt och effektivt.

Detta kanske det finns kurser i någonstans. Jag har nämligen ett flertal böcker om det, hur man lär sig att läsa fort.

Jag skulle verkligen vilja kunna det. Eftersom jag är en läsande människa som behöver läsa, helst allt jag kan komma över utom memoarer och krigsskildringar, chick-lit och ungefär 98 procent av deckarna som skrivs i Sverige.

Då blir det otroliga bokhögar överallt. Önskehögar. Sorterade. Strategiskt utplacerade där jag ständigt kan se dom. Högar som inger mig ångest.

till bloggen 014

Så blir det, när man som jag läser lika långsamt som en sköldpadda kryper.

Jag förstår rent teoretiskt att man inte ska läsa varje ord. Att man ska kunna konsten att skumma. Att man ska låta ögonen fara över sida efter sida och dessutom förstå det man läst. Det är det som är kruxet. jag kan konsten att läsa jättesnabbt, men sen har jag ingen aning om vad det stod.

Det är dessa tre saker jag skulle vilja vara bra på.

Annars är jag lite bra på vissa saker. Till exempel så är jag ganska bra på att snabbt förstå poängen när jag hör eller läser en rolig historia.

Samma sak kan jag inte säga om Ess. Han är kanonbra på sina saker: skidor, segling, vindsurfa, kampsport, Men poänger har han ibland svårt för. Jag förklarar och förklarar, ändå förstår han inte.  Jag antar, att det har att göra med att vi har olika sorts humor. Eller olika sorts hjärnor.

Jag är också bra på att plocka blommor. Jag kan fixa jättesnygga buketter. Inte speciellt floristiska, men på mitt sätt snygga.

till bloggen 027

Jag är bra på svamp men bara lagom bra på att hitta svamparna.

Jag är över medelmåttet bra på att lösa korsord fast inte lika bra som min svärmor.

Jag är jättebra på att inte gå och lägga mig och sen ångra mig morgonen därpå. Då är jag jättebra på att inte gå upp.

Att göra upp vildsinta planer är jag också bra på. Fast jag kan sällan fullfölja dom hela vägen ut. Mest beroende på, att jag inte kan prata med folk i telefon.

Ett tag hade jag för mig, att jag var bra på växter, men det är jag bara något så när. För om man ska vara en värdig medlem i Trädgårdsamatörerna måste man kunna alla namn på latin. Och så långt sträcker sig inte mina språkkunskaper.

Det är faktiskt pinsamt när man börjar tänka i dom banor. Om man är bra på någonting.

Är jag egentligen riktig bra på något över huvud taget? Något vettigt, alltså. Sånt som ger gunst och ära eller åtminstone inkomster.

På SvD Näringsliv står det: Det här måste du vara bra på 2013:

Tydlig kommunikation. – (tala i telefon, t ex)

Personligt varumärke – ( lär dig att bli en superanvändare av samtliga sociala medier. Det finns kurser i sånt).

Flexibilitet- ( kanske en snabbkurs i att bli ormmänniska)?

Jobba effektivare – (glöm kursen i mindfullness på jobbet. Arbetsgivaren vill att du ska jobba 20% mer framöver. Så står det).

 

Egentligen vill jag vara bra på bara en enda sak, men den inkluderar förstås väldigt mycket: att bli bra på att leva.

För länge sen, under min poetiska period, skrev jag detta:

 

Om jag skulle lära mig något nu

skulle jag lära mig

att spela.

Flöjt,

eller kort,

eller galen.

Det är det som behövs just nu.

En flöjt i natten.

En stilla patience.

En galnings obegripliga skratt.

 

till bloggen 022

7 svar till “Vad vill jag vara bra på?

  1. Gillar det här väldigt mycket alltihop! Jag är bra på att gilla och ganska bra på att leva, än så länge i alla fall!

  2. Härliga tankar! Du är fantastiskt bra på att inspirera och entusiasmera människor och inte minst, glädja människor i din närhet. Sedan tror jag att du är mycket bra på ditt jobb…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s