Apps and Downs

Mobile-Apps

I min i-phone ser det ungefär ut som i min garderob.

Fullt av en mängd onödigheter. Impulsinköpta, visserligen inte kläder, men apps. De trängs och skaver mot varandra, och får liksom dela galgar för att få plats.

Appar står för applikation och är små, listiga dataprogram som tydligen varenda någorlunda tekniskt intresserad gymnasieelev kan slänga ihop på en kvart.

Det lär finnas över 2 miljoner sexhundra tusen  appar bara för i-phone.

Då gäller det, att man väljer rätt. Och inte förköper sig. Vilket jag nog har gjort.

Jag måste definitivt gå igenom detta och lägga i olika högar:

Går att ha en säsong till.

Går att lämna till app-insamlingen (om det ändå fanns en sån!)

Kan slängas utan minsta ruelse, direkt och omedelbart.

Så det gäller att jag bestämmer mig en gång för alla för vilka jag ska behålla.

Men innan jag börja måste jag bara säag en sak.

Jag älskar min smarta telefon.

Och kan knappt längre föreställa mig tiden före den. När jag inte hade hela världen tillgängligt i min ficka. När jag inte omedelbart kan tillfredsställa min nyfikenhet, när jag inte genast kunde få reda på allt.

Jag, som var en hejare på uppslagsböcker är en fena också på att googla mig fram till resultat. Så Safari får vara kvar. Och antagligen kan man inte ta bort den. Den följer ju med. Det är ju den som gör telefonen så smart. Surfabiliteten.

Men alla dom andra apparna jag laddat ner i personligt övermod? När jag inte kunde sig nej till ännu en liten applikation som på ettmirakulöst sätt skulle kunna förbättra min tillvaro.

Och inte kostade dom något. Eller i alla fall inte alltid och inte så där jättemycket. Jag menar, sju kronor? För oförblommad lycka? Och hoppet om det perfekt organiserade livet?

apps

För att hålla reda på och hitta i min tätt packade app-garderob, har jag buntat ihop dom på olika galgar, olika mappar. Som heter käcka saker. Oftast får de sitt namn  helt automatiskt, när man puttar ihop några likartade apar.

En t ex heter Produktivitet. Där finns fem olika appar som jag, rätt använt, kan organisera hela mitt liv med.

För jag kan inte välja. Alla ser så himla bra ut, där dom presenteras. Det är Att-göra-listor, det är antekningsböcker, det är intrikata system att knyta ihop alla ens åtaganden med.

Och så en som heter EpicWin. Det är en ganska speciell att-göra lista som är uppbyggt som ett spel. Jag får poäng för allt jag  lyckas pricka av.

Och så får man välja en avatar, en hjälte/hjältinna. Som får alltmer tjusig utrustning och klädesplagg allteftersom jag utför det jag ska. Och så kan jag se hur hon rusar fram längs en väg och hittar skatter.

EpicWin var rolig ett tag. Men, hallå. Hur barnslig får man vara i  in ålder?

Sen har jag en mapp som heter Musik och radio. En bra app där är MusicID. Den ska jag ha kvar. Håller jag telefonen mot en låt jag inte kommer ihåg vad den heter, så hittar den låten och talar om det för mig. Den fyller definitivt sin funktion.

Det är framför allt Ess som vill veta vad alla dessa obskyra jazzlåtar heter som han har på fådda cd-skivor med blandat kompott och ingen låtlista.

Nästa mapp:Väder. Där finns en engelsk, en svensk, en dansk, SMHI, och så Kustvädret. Och ändå är vädret så som det alltid är. Oberäkneligt.

Kustvädret måste man betala för, så den aktiverar jag bara på sommaren, när vi seglar.

Jag har också ett överfallsskydd. Jag råkade sätta på det idag, av misstag, på jobbet och skrämde slag på min medarbetare.

Sen har jag en app där jag  kan spela in på, ifall jag  skulle få en snabbt förbiilande och väldig klok tanke, som genast måste fångas för att inte gå förlorad. Den appen tyckte jag var jättebra, för visst kommer man alltid på genialiteterna när man är ute och går och inte har papper och penna på sig.

Jag har kanske använt den en gång och sen aldrig ens lyssnat på det inspelade eftersom jag blir så illa berörd när jag hör min egen röst.

Så den appen undviker jag, tillsammans med tre, fyra liknande.

En app jag använder är den som är som ett bankvalv  där man låser in alla sina koder. Men jag är rysligt rädd för att den ska braka ihop – vilket appar kan göra – så att  jag inte längre kan komma in i valvet. Eller får hjärnsläpp och glömmer koden. Då kommer jag inte in på backupen på nätet heller. Då är det kört. Så bara ifall ifall, ska jag nog anteckna allt på en lapp som jag kan gömma på något smart ställe.

Sen har jag dropbox-appen, men mitt dropboxutrymme är sedan länge full och jag ids inte köpa mer utrymme.

Jag har nyheter och TV-appar också som heller aldrig använder. Kan slängas ut. Direkt.

Sen kommer strategiapparna. och dom är många! Det är alla spelen.

Det är Solitaire, Suduko, Cover Orange , Beyond Yrnth (som är en myra som ska förflytta sig genom olika svåra, krångliga rum), Och så är det det trevliga fåret Shaun som med sin familj ska hjälpas hem, över stock och sten. Den har jag klarat en gång för alla. Att jag inte slänger ut den är för att fåren  är så gulliga.

Utbildningsappar har jag också en masse. Två översättningsappar. En kurs i franska, en kurs i en massa andra språk, Kvittevitt, där man kan höra fåglars läten och så svampguiden.

Jag vill knappt erkänna det, men sen kommer ännu mer spel-appar, den mappen heter Action. Där finns Tiny Wings, Doodlejump och Cut the rope. Inget av dessa har jag tid att hålla på med. Vem tror jag, att jag är?

Men om ett barn lånar mobilen nån gång, kan den hålla sig sysselsatt bra länge.

angry-birds

Och så finns det en alldeles egen mapp för Angry birds. Där var jag lite totalbesatt ett tag och slösade bort många värdefulla timmar. Som jag kunde gjort vettigare saker på.

Angry birds har väl kommit lite ur ropet, eller? Såg i tidningen i går, att man kan köpa olika parfymedofter i angry-birdsflaskor. Lite off, tycker jag nog, storhetstiden för gröna grisar och argsinta fåglar är nog över.

I alla fall i mitt liv. Men jag behåller dom. Vem vet, det kan komma en tid då jag behöver underhålla mig med allt uppslukande små dataspel.

En bokmapp har jag, för Dito och flera andra. Bl a Storytel. Som kostar varje månad men jag kan lyssna på oändligt många olika strömmade böcker. Den är alldeles förträffligt bra. Slipper låna ljudböcker på biblioteket och gå omkring med en sån där föråldrad, bärbar cd-spelare.

Det tar liksom aldrig slut. Det var ju det jag sa. Jag har ekonomiappar, verktygsappar, sömn-appar, blogg-appar, Cykla hem-appen och Bilregistret, Jag har en tjusig väckarklocksapp som väcker mig till olika, behagliga, tibetanska gonggongar.

Jag har förstås Evernote. Som har en bruksanvisning tjock som en bok.

Jag har ett bokföringsprogram, en plånbok, bank-appar, Easy park och Geocaching.

Jag har en häftig app som heter Star Walk. Där kanjag se stjärnhimlen och ställa in så jag kan lära mig stjärnorna och en massa om planeter och månar och allt. Och när allt går upp och ner.

Och så har jag en riktig GPS-app. Som kostade bra mycket mer än vanliga appar men som är superbra. Som pratar med en, varnar för allt möjligt och beräknar saker, precis som en riktig gps. Mycket bättre än den där googlepricken som jag försökte orientera mig efter tidigare.

Ja, vad ska jag säga.

Ju mer jag skriver, ju mer inser jag, att jag måste rensa. Jag måste ha ettsvårtyglat, maniskt drag och jag måste bli mer minimalistisk.

Jag ska sätta mig och rensa. Precis som med garderoben.

Speciellt som jag har helt återgått till att skriva upp saker i vanliga anteckningsböcker. Speciellt efter att jag upptäckte, att min dumma kalenderapp slängde ut alla uppgifter efter ett tag. Vilket blev lite av en kalldusch på jobbet, när jag inte längre visste, vem jag hade besökt och lovat en konsthängning.

Bättre med penna och papper. Det tar mycket längre tid att knappa in bokstäverna och orden i appen än att skribbla ner dom i boken.

Bättre med en kortlek, med ett tryckt korsord.

Och skulle jag träffa på tjocka, gröna grisar, kan jag slänga stenar på dom.

Wordfeud slängde jag för övrigt ut nästan genast. Jag fick alltid så jäkla dumma bokstäver.

wordfeud

Ett svar till “Apps and Downs

  1. Får jag rekommendera en bok? It opens up like this…Barbro Lindgren:”Även en ihålig nöt vill bli knäckt”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s