Irländska plattläggare och vårens ankomst

 

idag

Det hör liksom ihop, har märkt, nu, efter några år i eget hus.

Irländska plattläggare, som stannar sin bil precis utanför, när jag är ute för första gången i vårsolskenet för att ta ner den blå julbelysningen från lillgranen.

Do you speak english, frågar dom käckt och godmodigt glatt.

Det vore ju konstigt att förneka det, som medborgare i ett land som är mån om sitt folks språkkunskaper och erbjuder inte bara god undervisning från barnsben utan också många, många TV-kanaler där det pratas flytande på framför allt engelska.

Och framförallt amerikanska.

Så det går inte att förneka, om man inte vill köra ett helt teaterstycke, och låtsas  helt dum i huvudet, det klarar jag inte av. Teater har aldrig varit min starka sida. Det skulle genast märkas, att jag ljög.

Däremot försökte jag härom året vara smart. Jag hade läst många vansinnesskildringar om dom hemska irländska plattläggare, så jag kom genast med en stark och bärkraftig motfråga: Are you Irish?

Det tog honom allt på sängen, det såg jag nog, men den fräcke plattspecialisten fanns sig förvånansvärt snabbt: No, I’m from Wales.

Svårt för mig att motbevisa, även om jag inte trodde honom. Trots finfin språkutbildning har jag ändå lite svårt att skilja dialekterna åt. Man är ju trots allt mest van vid amerikanskan.

idag, blandat 026

Till saken hör, att vi, Ess och jag, är lätta offer för plattläggarna eftersom våra s k plattor eller vad man ska kalla det och som legat där i urminnes tid, långt, långt innan vi tillträdde, är gräsligast  i hela Göteborg. 

Vi har en gammal bod på tomten, från artonhundratalet. Plattorna är säkert jämgamla med den.

Jag erkänner villigt, att det inte är något jag är stolt över. Trappstegen är dessutom inte bara fula, de är dessutom livsfarliga. Om t ex en inbrottstjuv skulle snubbla och bryta ett ben, skulle det bli en dyr historia för oss och vårt försäkringsbolag.

Jag tänker ständigt på, att det hela måste åtgärdas. Snart. Jag skäms faktiskt lite. På sommaren är det ok. Då prunkar trädgården, träden kastar sitt gröna skimmer över allting, då märks det inte.

Men på vinterhalvåret, ja, då SYNS det.

Och då handlar det plötsligt om hur mycket arbete som helst, trappor ner här, upp där, runt där. Murar, räcken, gångar, en hel parkeringsplats för två bilar där det ska byggas carport. Och så ett nytt staket.

Och en sån där fin, stor, grundmurad brevlåda.

Det hela är gefundenes Fressen för irländska plattläggare. Bra priserbjudanden haglar över oss, dom kan göra allt, allt, allt. Billigt. Dom målar självklart också om huset, när Ess, som har lite nedsatt urskiljningsförmåga p g a feberdimmorna han just då befann sig i, låta undslippa sig, att vi behöver alla eventuella pengar vi har till att måla om huset.

Sen får vi en broschyr med jättevackra stenläggningar som naturligtvis inte är deras och dessutom har dom bara en sorts sten, så broschyren är total överkurs.

idag, blandat 023

Ess är som sagt lätt handikappad för tillfället p g a sin influensaliknande förkylning som inte ger sig.

Jag märker till min förskräckelse, att han börjar vekna. Han, som är ett under av ekonomisk smarthet och näst intill legendarisk småländsk snålhet! Börja ge efter för irländska plattläggare!

Tala om, att vara skicklig. Det är helvetiskt smarta plattläggare. Det är djävulen själv, som har tillverkad dom. Eller Sauron, som en biprodukt när han snitslade ihop orcherna.

idag, blandat 025

Har dom F-skatt, teaterviskar jag. Har dom firma? Har dom det?

Dom påstår sig ha firma. Fast självklart har dom ingen rekorderlig svensk gångbar firma med f-skatt.

Från skatteförvaltningen, så man kan göra ett hederligt svenskt rotavdrag. Men vad dom än har för skumma papper, så kan jag kontra med, att vi inte har stålarna. Capice?

Dom tänker kommer tillbaks, lovar dom, eller hotar, hur man nu vill ta det. När vi pratat igenom det hela och förstått, vilken jättebra deal det är. Dom bara VILL fixa våra plattor, det syns så bra från gatan, vilket fint arbete de gör, då blir det bra reklam för dom.

Men jag vet.

Jag har följt trådarna på Facebook och sett tidningsbilderna på deras usla jobb och läst med fasa, hur dom  sen vill ha mer pengar och blir hotfulla och obehagliga och det hela slutar med, att de slår sönder allt det där mödosamma arbete de gjort.

Som tur var, kom dom inte tillbaks. I alla fall inte än. Kanske fattade dom, trots allt. Jag vill inte ha irländska plattläggare i min närhet.

Jag tror, faktiskt, att jag kan göra jobbet bättre själv.. Jag är ganska bra på det mesta.

Så det då, irländare eller från walesare, var ni är kommer ifrån, här hugger ni i sten!

idag, blandat 024

 

3 svar till “Irländska plattläggare och vårens ankomst

  1. Jag känner en bra plattläggare! Han är bra på alla golv,bara han får en öl mellan plattläggandet,bensinpengar och skäligt betalt,(inget överpris minsann!)Han är dessutom en jäkel på att få till fin glöd på grillen till korven och getköttet. Han har kämpat med mina golv både ute och inne i Gdohia. Marko,heter han. Bor i Mirtos på Kreta.

    • Låter fantastiskt! Felet är bara, att han befinner sig lite väl långt borta! Igår kom förresten ett nytt gäng. Dom var förtjusande trevliga. Mitt hjärta smälte. Dom var så söta!

  2. Läste om stickningen! fast fixar fortfarande inte att kommentera,fasen också! har sett bilder tidigare men visste just inget om henne. Fantastiska skapelser!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s