Häxor och gudinnor

collage förställande en påskkärring på sin kvast

påskkärring

Det var väl igår, skärtorsdagen, som det var häxtider och full fart mot Blåkulla. Jag missade kvastritten, jag hade som vanligt fullt upp och hade inte hunnit serva den i tid.

Med påsken är det så, att man aldrig riktig vet, när den inträffar. Den är lynnig som vårvädret. Ibland urtidigt, ibland så sent, att man nästan glömt bort den. Det lär vara komplicerat att räkan ut, men det finns en enkel minnesregel:

Första söndagen efter första fullmånen efter vårdagsjämningen. Då infaller påsken.

Det är ett rätt så hedniskt sätt att bestämma en högtid. Och man anar hedniska ritualer och allehanda hedniskt påfund.

Namnet på engelska Easter, och på tyska Ostern, visar att det ligger en hednisk fruktbarhetsgudinna i potten,  Austron eller Ostara. En vårens gudinna, med allt vad det innebar.

Hon har i sin tur sina rötter i gamla gudinnor som Isis, Astarte Ishtar, Aurora, Eos, hela bunten praktgudinnor som man hade höga förväntningar på.

Det finns en historia också, där den vilda jägaren Orion är inblandad, en vildsint sälle, som jagade allt och alla, urskiljningslöst. I sin hejdlösa framfart snubblade han en dag över en stackars fågels bo, som bad om att han skulle skona hennes ägg. Vilket han, sin vana trogen, inte gjorde. Fågeln grät hjärtskärande, och gudinnan Ostara hörde henne. Fågeln bad, att få bli förvandlad till ett djur, som jägarna aldrig skulle få tag på. Då fick hon bli en hare. Hon blev nu så undflyende snabb att varken Orion eller han hundar (en var Sirius) fick tag på henne. Stjärnbilden Lepus finns alldeles intill stjärnbilden Orion och hunden Sirius. Orions bälte, ni vet, de där tre stjärnorna i rad.

Detta har jag lärt mig genom att läsa Mats Savolainens blogg och en annan, Phanomea.

Och på vårkanten, då la denna flinka fågel ägg. Och – tara!här har vi ursprunget till påskharen!

 keramikpåskhare med målad stenägg

påskhare med påskägg

Det finns andra ägg-historier i samband med Ostara. Som att hon la världsägget, som sen kläcktes av solgudens heta eld. Ännu en anledning till en uppiggande solfestival.

Jag vet inte om det finns ett samband mellan gudinnan och påskkärringarna som dyker upp så här till påsk. För mig är det något mycket nordiskt, hemma där jag växte upp, förlitade vi oss på påskharen. Som kom med äggen och godiset så vi slapp tigga ihop det med handgjorda påskbrev.

Häxor däremot fanns även i min barndom. Dom flög till sin rendevous med djävulen till Brocken, Tysklands motsvarighet till Blåkulla. Det var ett berg i Harz. Och Harz det är ett vildsint och sagoskimrande område, men höga granar och vassa, (någorlunda) höga berg. Jag förstår, att det var dit de drog.Det var ungefär det dom gjorde, flög dit och hade kalas med djävulen. Det var inte så inblandade i påskfirandet i övrigt.

En påskkäring är heller ingen häxa från tiden då häxor fanns och förföljdes. Påskkärringar har vissa igenkänningssaker: kaffepanna, svart katt, kvast. På 1600-talet drack man inte kaffe än i Sverige, och det står ingenstans något om svarta katter i häxprotokollen.

Jag tycker, att Disney har fångat de två typer av häxor ganska bra: Madame Mim och Magica de Hex. Den förstnämnda är mer av påskkärring, snäll, tjock, godmodig och lite småfånig, medan Magica är av en  helt annat sort: elak, listig, full av ond magi, äregirig och djävlig i största allmänhet.

Alltid ute efter Joakim von Ankas turkrona.

När jag var liten och godtrogen och omgiven av all sorts prat och vidskepelse, fanns en gammal kvinna i huset snett mittemot vårt. Hon var mormor till min allra bästa lekkamrat, Gerhard. Hon var jättegammal och hade en lika jättegammal man. Och så var hon sängliggande och mycket sjuk. Han skötte henne kärleksfullt och trofast resten av hennes liv. I evigheter. Sen när hon dog, dog han också strax därpå. Vad som felades henne vet jag inte. Men folk sa, att hon var häxa och innehavare av Mose sjunde bok. Som tydligen var djävulsbok. Ibland gick jag ärenden åt det gamla paret, och fick alltid lite karameller som tack. Men till och med min jordnära och handfasta mormor vägrade att äta av dom, när jag bjöd. Fast jag åt dom förstås, och jag varken dog eller förgiftades eller förtrollades. Vad jag vet.

Enligt mormor kunde den gamla kvinnan förvandla sig till svart katt och plåga folk på nätterna när hon red dom som mara. Man skulle sova med vassa föremål under huvudkudden, då kunde man dagen därpå se, vem som hade förbundit något sår någonstans på kroppen.

Fast barn behövde inte oroa sig. Dom- häxorna – gav sig aldrig på barn. Alltid något, i en tid som helt och fullt gick ut på, att skrämma vettet ur barnen för att få dom att lyda.

Jag har en del häxböcker i min boksamling, det måste ha funnit en tid, då jag lockades av magi och magin möjligheter.

bok om att bli häxa

Att bli häxa

Handbok i magisk konst. Av Pia Fredriksson och Rose-Marie Wessunger-Arvidsson.

Det finns lite tips och tricks. Fast jag gav mig aldrig in i denna mörkrets värld, även om det enligt boken handlar om vit magi. Men jag delar gärna med mig av lite magi mot förkylningar. Det kan komma väl till pass, nu, innan vårvärmen kommer och jagar baciller och virus på flykt.

utdrag ur boken Bli häxa

magi mot förkylning

En gång var jag på ett seminarium på Louisiana som handlade om häxor. Det hölls för att i hela Danmark anordnades utställningar om Afrika. Och där (i Afrika) lär det finnas ett och annat magiskt och häxaktigt. Det var en ganska kul sammankomst. Dr fanns afrikaner, danska präster och danska livs levande häxor. Jag vet det, för de fick räcka upp handen, de som var häxor.
Och då fanns de de som gjorde det. Men absolut inte jag.

Sen blev det liksom ingen ordning på något, för sällskapet kunde inte enas om vad en häxa var. Afrikanerna hade en helt annan, helt avvikande inställning till frågan.

Det slutade med, att man gick ner till stranden, förhoppningsvis förbrödrades, eller försystrades man medan man satte eld på det stora bålet som man plockat ihop. Men då hade vi redan lämnat scenen för andra äventyr. Men det slutade säkert jättebra, trots meningsskiljaktigheterna. Eld har inte bara en renande, men också en sammansvetsande förmåga. Tror jag.

Slutligen, lite avslutningsmagi från boken, fast det är väl det man ska börja med:

häxkonst

Ni behöver inte prova. Det verkar ganska  jobbigt.

Men hoppas det kommer några trevliga påskkärringar och knackar på. Fast då kanske jag hoppas förgäves. Det kom inga spöken på Halloween.

Kanske påskharen har tagit över godisförsörjningen här också.

2 svar till “Häxor och gudinnor

  1. Den här är underbar,Henriette! Har inte hunnit med spinna halm på en vecka,nu tar jag dom i klump. Spinna halm är så lätt att kommentera,varför ska tigrar krångla till det så?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s