palmsöndag och inte en boll någonstans

palmsunday_143397820

 

Plötsligt slog det mig, idag är faktiskt palmsöndagen, det är ju precis en vecka kvar till påsksöndagen. Solen skiner förförisk, löftesrik, men det är en bitande vind vid havet och det känns som att långt till våren.

Jag letar förstrött bland vissna perennrester efter spår av begynnande liv. Sånt där brunt och tråkigt och risigt som påminner mig varje dag om, att jag förväntas vara därute i kylan och förbereda. Bereda vägen för det som komma ska. Och visst, det börjar synas pionknoppar, alltid först på plats, alltid i frontlinjen, beredda att ösa på. Välkomna, små knoppar. Må solen stå er bi.

Palmsöndagen är annars den dagen då det bereddes väg för Herren där han kom ridande in i Jerusalem på sin åsna. Vad gäller kyrkoåret går det undan. Knappt jag har fått rullat ihop och lagt undan julbelysningen som prytt buskar och träd i trädgården, förrän det är dags för intåget i Jerusalem och, inom en vecka, dags för Golgata.

Jag vet ju, hur de tänkte, kyrkfolket, då det begav sig. Det gällde, att lägga tunga kristna helger på de levnadsglada, hedniska festerna, midvinterblotet och vårens fruktbarhetsriter. Harar och ägg, jojominnsann.

I den gudsförgätna, (nej, det var den nog inte) lilla staden där jag växte upp, med sin tungvrickar-dialekt, hade palmsöndagen förvanskats och i folkmun blivit till boll-söndag.

th (3)

Alla barn, stora som små, fick var sin nya boll den dagen. Det var roligt och efterlängtat, för det betydde, att man kunde vara utomhus igen, i knästrumpor, och kasta sin nya boll mot husväggar, eller rakt upp i luften. Våren hade kommit, värmen, videungarna, doft av solvarm jord.

Mormödrarna, och säkert en och annan farmor, virkade enkla bollnät till våra nya bollar. Mina var alltid gula, så som jag minns det. Enkelt bommullsgarn, enkla luftmaskor. bollnät

Nuförtiden behöver inget barn bollnät, bara de som tränar och har handbollar och basketbollar och sånt att släpa på.

Men våra bollar var sagobollar. Lite olika stora, men alla med glada, fantasifulla bilder eller mönster på. Tjusiga bollar, som man kunde jämföra. Det var alltid någon, som var finast. Förstås.

Sen höll vi på med boll-lekar och spel där alla barnen på gatan deltog. Länderkrig, Hallihallå, allt möjligt, som vi kunde reglerna på och som vi höll på med tills den blå vårskymningen föll.

Barn var enkla varelser då, med enkla nöjen och i stort sett självgående i sina självreglerande lekar.. Alla kunde vara med, småsyskonen, storsyskonen, pojkar, flickor. Aldrig några vuxna. Dom fanns inuti husen, lagade mat och skrek oss hem, när dom tyckte det kunde räcka.

Ibland fanns sura gubbar, som gnällde, för att vi väsnade. Och blev ännu surare, när bollarna hamnade över staketen inne i deras trädgårdar. Men dom hörde liksom till. Vuxna har väl alltid irriterats över ungarnas stoj. Det är det stojet är till för. Att påminna de vuxna om andra världar.

Nu för tiden får jag aldrig några bollar. Jag har en sån där jätteboll man kan träna på. Den kan studsa ganska häftigt, om man provar. Men det brukar sluta med att något går sönder. Som om en rymdkropp landat i vardagsrummet. Inget att leka och hålla på med. Bara träna, och akta den för vassa nålar, som kan finnas på golvet här hemma hos mig. Så att den inte exploderar.

Våra sago-bollar exploderade aldrig. men de åldrades. De blev liksom matta, trötta och krackelerade. Så det var bra, att det blev en ny på palmsöndagen varje år.

Solen rullar som en skimrande guldboll mot horisonten allt senare för varje dag. Släpljuset gör, att det glittrar i grenverket.

Som ett vårens leende mellan de ännu avlövade träden. Ett löfte. Snart.

Och så ser jag jättetydligt, att fönstren behöver putsas. Verkligheten tränger sig på med alla sina åtaganden. Som vanligt.

 

 

2 svar till “palmsöndag och inte en boll någonstans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s