Trångsmål och trängselskatt

 

112 023

I Göteborg fick vi trängselskatt vid nyår men det var inte förrän idag som jag för första gången självmant och i egen bil passerade en station. Den blängde ilsket på mitt registreringsnummer och påstod, att det kostade mig 8 kronor  att komma över bron och in till stan.

Vad det kostade att komma hem igen glömde jag att titta efter, men det var det nog värt, just då brydde jag mig inte, det är ju  fredag och jag ville hem snabbt, fort och genast.

Jag var ingen förespråkare för detta påhitt med trängselskatt. Inte för att jag inte vill göra  mitt för att minska bilismen i stan, men för att jag kände mig lurad och fört bakom ryggen av makthavarna, eller politikerna, eller vilka de nu var.

Man säger ”trängsel” och ”bättre luft” och ”lugnare för gå-folket och cyklisterna”. Men man menar ”ro hit era pengar så vi kan pröjsa för västsvenska paketet och allt vad det innebär”. Det behövs miljarder, och om vi bara hjälps åt och är duktiga på att passera betalstationerna, så ska vi nog skrapa ihop det.

Tala för guds skull om, vad ni vill ha av oss och luras inte på detta infantila viset. Ni är genomskådade för länge sen!. För nog vill ni, att vi fortsätter och kör, hur ska det annars gå med västlänken? Staten kommer att bli jättearg om vi inte sköter vår del av avtalet.

För att det ska se snyggt ut, slängs det in lite nya buss- och spårvagnar, efter att man lagt om rutterna, säkert bara för att förvirra oss. Och sen hotar Västtrafik med att höja taxorna, så ingen ska få för sig, att man kan smita ifrån sina samhälleliga plikter genom att åka kollektivt.

Och till råga på allt har Gud straffat staden genom att låta de italienska vagnarna rosta sönder och mögla i sömmarna, så nu får nöja oss med de gamla, omoderna vagnarna och trängas lite extra.

Fast det gör jag ändå och har nästan alltid gjort det. Åkt kollektivt, alltså. Inte smitit från mina plikter. Sån är inte jag. Jag ställer upp. Och visst har det blivit lite bättre i stan. Det medger jag. Kul.

För mig har det annars  blivit lite kruxigare nu när mitt jobb flyttat från innerstan till Klippan. Logistiken har blivit lite mer komplex. Den involverar min sambo, bil, buss, spårvagn fötterna och nu även Älvsnabben. Men det funkar bra, speciellt nu, när jag kommit på hur roligt det är, att ta färjan över älven.

011100

Bilden här, exteriören är inte Älvsnabben. Det är däremot interiören. Rätt ska vara rätt.

Detta är ett nytt, trevlig sätt att förflytta sig som jag inte gjort förut. Båten är rymlig, med sköna säten, gott om plats, sjöutsikt. Det finns en toalett man kan använda om man har en femma. Och kaffe kan man få, om man har en tia. Det finns en maskin. På däck finns en slang med luft till cykeln, och har ja hört, att man kan få låna lite verktyg, om man får lust att meka lite under överfarten.

Så nu väntar jag bara på lite varmare dagar, då ska jag börja cykla. Hej och hå, vad det kommer att gå! Och bara för skojs skull ska jag pumpa upp cykeln på båten., där den står snällt i det speciella cykelställ som finns.

016

Vid tilläggsplatsen vid Klippan har någon slängt sin cykel i vattnet. Varför? I vredesmod över trängselskatten som tvingat personen att cykla och sen bli påkörd av någon av de fräcka bilarna som fortfarande trafikerar stadens gator och sen ramlat av och gjort sig illa i benet och blivit förbannat på cykeln? Som blivit bucklig och oduglig?

Antagligen var det bara nån som var i trångsmål och hade bråttom till båten – den går ju bara varje halvtimme – rev åt sig en cykel och sen stod där med en skär damcykel som han, (det var säkert en han) måste göra sig av med. För han bodde förstås på andra sidan i fina Eriksberg och där behövde han ingen cykel. Det var nog så det var.

Väl på andra sidan har jag följande val: gå en underbar, lång promenad genom Krokängsparken och sen ta spårvagnen eller ta bussen direkt och sen ta spårvagnen. Det är vilket som och beror på vädret.

Men parken är fin och jag väntar med spänning på våren och vitsipporna, som lär växa där i stora, överväldigande mängder.

Så trängelsskatt eller inte, jag har det väl förspänt som kan ta mig hem ändå, på ett eller annat sätt. Bara man är bra på att tajma avgångstiderna och har välsittande promenadskor, så klarar man sig utan bil.

Sen kan man ju alltid vrålåka in till stan på kvällen, när det är gratis, bara för att djävlas.

028

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 svar till “Trångsmål och trängselskatt

  1. Jag håller med dig beträffande trängselskatt och de flesta känner nog som du. Men jag, som inte har bil, njuter verkligen av att det är så märkbart mycket mindre trafik i innerstan. Och visst är det härligt att få morgonpromenaden! Jättefina bilder, den där interiörbilden från Älvsnabben är rolig – ett av sätena liknar en hand med ett pekfinger rakt upp!

    • Jag vet, Britten, för er som bor i stan har det blivit mycket trevligare. Det unnar jag er alla. Jag tycker bilarna ska bort från innerstan. Men man ska kalla en spade för en spade.
      Det med stolen var roligt! Hade inte sett dt, men nu ser det! Passar ju bra, eller hur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s