simma lugnt – just do it!

badskylt

Onsdag kväll är Ess och min simkväll. Först ska man ta sig hem efter jobbet, vila upp sig och samla styrka nog, att ge sig ut igen till badhuset. För en sak är säkert, det är svårt som bara den, att övertyga sig själv att det är nödvändigt eller ens bra.

Aldrig känner jag mig mera utsliten och trött, frusen och halvsjuk som just på onsdagskvällen.

Nikes slogan känns extremt överdrivet och onödigt hurtigt. Just do it. Självövervinnelse och karaktärsstyrka. För det finns saker att se fram emot. Belöningarna.

badhus

Ess och jag tar oss till det lokala badhuset. Man skulle ju vilja, att det var så där  inbjudande trevligt som på bilden, men det är faktiskt inte det minsta charmigt. Men ändamålsenligt och nära. Och på sommaren kan man simma under bar himmel i utomhusbassängen. Det är trots allt inte alla badhus som har en sån. (Utomhusbassäng. Bar himmel lär väl alla ha)

Men än så länge är det fortfarande ganska så vintrigt. Och nu är den isbelagd, bassängen och lockar inte, även om jag – med fasa och beundran – såg ett gäng oförskräckta vintervana badare på TV härom veckan.Dom simmade mot bättre vetande 25 meter i iskallt vatten.

Sen är det denna hinderbana av utmaningar man ska klara för att nå fram till själva vattenytan.

Väl framme vid sin mer prosaiska simhall måste man först ta sig in, ta av sig skorna i förhallen, ta av sig kläderna i det nog så kalla omklädningsrummet, tassa fram till duschen på våta golv, kränga på sig den torra baddräkten på den nu våta kropp, ta sig huttrande genom ytterligare passager utan märkbar uppvärmning för att komma fram till själva bassängen.

Och så ska man ner i vattnet, som känns blött och kallt och ogästvänligt. Men bara en liten stund. För sen tar äntligenKÄNSLAN över!

Nu tar fiskgenerna vid, gälarna öppnar sig, simglasögonen suger fast sig i ögonhålorna, nu förvandlas man till fiskmänniska, till en delfinliknande projektil, och, hade jag haft långt, böljande hår, till sjöjungfru.

Simma är, i motsats till skidåkning, skridskor och akrobatik på hög höjd , min grej. Visserligen är jag urkass på crawl, men alla andra simsätt – utom fjärilsim, som känns lite onödigt tillgjort i min ålder – funkar bra.

Jag har som sagt simglasögon för att kunna simma så där fräckt under vatten. Då får man se en del roligt, t ex hur ens medsimmare tar för sig ut under ytan. Däremot är bassängbottnen intesärskilt inspirerande. Förutom att räkna kakelplattor så är det inte mycket till underhållning. Ingen sandbotten, inga korallrev, inga roliga, färgglada fiskar.

Man får koncentrera sig på att få jobbet gjort i stället. Simma sina längder, fram och tillbaks och hålla koll på räknandet. Samt hålla sig undan för snabbsimmande herrar och damer, båda med och utan tajta badmössor, eller extremt långsamma gubbs (och gumms)som knappt tar sig framåt, men som skvätter och tar plats och när som helst kan få för sig,a tt simma på en. Speciellt de, som med meditativt  lugn ägnar sig åt ryggsim.

Tusen meter ska det vara totalt. Gärna mer men aldrig mindre. För efter det, väntar belöningen! Då får man gå till rehabbassängen i ett annat rum. Onsdag kväll är nämligen vuxenkväll. Då är det extra mysigt. i rehabbadet är vattnet  34 grader varmt, det flyter stämningsskapande stora klot omkring som ständigt byter färg och man får låna nudlar så man kan leka  kork.

liquidrom badhus i Berlin_02

Det är jättemycket folk i bassängen, många av dom har mig veterligen inte simmat en meter och borde därför inte ha tillträde. I barnbassängen får dom möjligen vara, den är lite varm den också, men inte alls som rehabbassängen. Rehabbassängen borde bara vara för dom som kämpat lite först.

Många, många icke-i-landet-födda, folk från många intressanta delar av världen samlas här på onsdagskvällen. Finnländare, centraleuropeer, iranier, irakier, kineser…Olika språk överallt. Massor med konversationer man inte förstår ett dyft av.

Många tycker om att bada bastu, och på onsdagskvällarna är det dessutom Aufguss, då häller man aromatiska oljor på aggregatet. Det är det många som gillar, det är tjuvtjockt i bastun och det lilla nöjet har jag lagt på hyllan. Stjärterummet räcker inte till.

Men  sen finns ytterligare en belöning. Det upptäckte Ess häromsistens, när han strövade in i ett mörklagt rum med den svaga men ändock förhoppning, att hitta en bar med ölförsäljning. (Obotlig optimist, vad gäller vissa saker.)

Vad han hittade var en bubbelpool. pricken över i:et, så att säga! Så nu kommer vi hem, inte bara nöjda med att ha överlistat våra latmaskar, vi har dessutom tränat väl, kämpat väl och vihar blivit uppmjukade av värmebad och masserade till själsligt lugn av bubbelbubbel.

Och nu, genomren och återigen påpälsat, väntar  en bonusbelöning hemma: En stor kopp varm choklad, lite rostat bröd med ost och en sprakande brasa i spisen, två trötta katter att klappa och kanske en bra bok på lut. En liten, liten flisa av ett hemmagjort himmelrike. Det är man värd. Alltid.

6 svar till “simma lugnt – just do it!

  1. Himmelen är nära! Det är bara att man själv måste skapa den. Jag får nybryggt kaffe och en stor bit knäckebröd som har plats för ett helt hårdkokt, skivat ägg och däröver Kalles kaviar som fyller ut alla tomrummen emellan skivorna. Det är belöningen jag ger mig själv då jag kommer hem efter en timmes promenad. Mums!

  2. Förresten, jag glömde säga en sak; jag drömmer om att resa till Isatanbul och där hitta ett badhus som det på din bild. Undra vad jag måste göra för att det ska bli belöningen?

  3. Åker ni till Istanbul så kommer jag också! Lybiska Havet ytterligare ett himmelrike att stilla forsa fram i. En gång var jag med en vännina på Hagabadet i Göteborg. Där fanns också en varm pool att sjunka ner i. Ljuvligt!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s