bokstavsjakten, ord 1:YXA

 

yxa

Jag har varit ute och letat efter bokstäver i naturen. I skog och mark, på stadens trottoarer, på grusiga stigar, i frusna vattenpölar och på isbelagd kanal. Jag har på oerhört kort tid hittat nästan alla. Utom R och J. Och kanske ett vettigt Q. Bokstäver gömmer sig precis överallt. Man måste bara ha ögonen med sig.

Den första bokstaven jag hittade var ett X. Nästan genast fann jag så Y:et. Och jag visste, var jag kunde få tag på ett A. Så mitt första ord skulle bli yxa, tänkte jag.

Ordet förekommer faktiskt i samtal ibland. Man kan få för sig, att prata om yxor.

Även om jag kanske inte pratar om yxor så ofta, så undrar jag desto mer över, varför vi har så gräsligt många av dom i huset. Det är Ess (sambon) som har yxomani. Tror jag. Jag vet inte,,var dom kommer ifrån. En och annan illa medfaren har han hittat här hemma. Dom förra husägarna lämnade jättemycket spännande saker i boden. Många bra-att-ha-grejor.

Den rostiga yxan var ett behjärtansvärt projekt, att få den livsduglig igen. Att slipa bort rosten, att polera stålet, att slipa eggen, att fixa ett nytt, fint skaft. Sånt gillar Ess.

Men alla dom andra, som gömmer sig i huset, bakom dörrar, i vrår, på ställen, där man minst anar?

För Ess vill inte ha yxorna i boden. I fall det kommer en yxtjuv, eller varför inte, en yx.mördare. Antingen en som knycker alla yxorna, eller en som har dom som tillhyggen. Så dom kan absolut inte lämnas i boden hos övriga verktyg och redskap: vassa pikar, stora och små sågar, tunga spadar., bensindunkar, motorgräsklippare och flismaskiner.

Jag har aldrig köpt en yxa. Sågar, javisst. Såga kan jag, det är ett redskap jag förstår mig på. Yxor, däremot, inger mig respekt och fruktan. Den vassa bilan, som tjoppat av så många huvuden under historiens gång. Skarprättarens bloddrypande attiralj, precis lagom snyggt till svarta kåpor och ansiktsdöljande, grå hättor. Ett grymt och otäckt vapen, i händerna på Tolkiens dvärgar. Jag har sett filmerna. Skogshuggarpryl. Trädfällargrej.

Min mormor var en baddare på att hugga ved, det hörde till allmänbildningen då. Ess är också jättebra på det. Fast det är extremt mycket han inte gillar vad trädgårdsskötsel anbelangar, så älskar han att hugga ved. Denna nedärvda omsorg om värme och trivsel i huset. Jag är innerligt tacksam över, att jag slipper. Hugga och ha mig. Eftersom jag känner på mig, att jag skulle hugga och ha mig i benet och i foten. Jag skulle skrika och blodet skulle spruta.

Och det finns alltid ved att hugga. Antagligen är det därför han har så många yxor i sin ägo. Och som han gömmer t ex i min ateljé. Och som på ett hotfulla sätt ramlar fram när jag försöka komma åt mina akvarellpapper.

Fast nu kom Ess precis in, så jag frågade honom. Det är tre yxor allt som allt. Två är hittade i boden, en är en gåva från fadern.

Fast Ess gömmer dom på olika ställen hela tiden. Det är därför de kommer fram från de mest oväntade håll och känns som om dom är många, många fler än tre.

En sommar för länge sedan, arbetade jag på sjukhemmet i Karlshamn. Man hade  hittat en liten, arg kvinna i något litet torp i skogen. Hon bedömdes som oförmögen att klara sig själv och tvångsintogs. Hon var van vid att sköta sig själv och hon var alldeles rasande. På blodigt allvar.

Och hotfull var hon, fast hon var så liten och förkrympt.

Till ett  ungt, oskuldsfullt vårdbiträde sa hon:

”Om du inte vore så ung, flickjänta, skulle jag ta yxan och slå ihjäl dig”

Och hon visste troligen, hur man använde en yxa på rätt sätt.. Det blev många tårtor som hennes stackars släktingar kom med, för att släta över hennes hämndgirighet. Men allt var ju för hennes eget bästa.

Man kan undra hur det gick.

Om hon fick tag på nån yxa. Eller om hon dog sotdöden i sjukhussängen. Yx-lös.

 

 

 

2 svar till “bokstavsjakten, ord 1:YXA

  1. Min äldste bror gjorde FN-tjänst på Cypern, tror det var i slutet av 60-talet. Då vet jag att de svenska killarna kallade infödingarna där för ”yxor”. Varför vet jag ej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s