Ensam i dimmig skog

Ibland kan man också på jobbet uppleva magiska saker. Det beror alldeles på, i vems sällskap man är.

Som kommunalkulturarbetare får man sitta med i både det ena och andra sammanhanget, inte alltid hundra procent roligt, ibland inte ens uthärdligt.

Men en gång satt jag med i ett riktigt intressant sammanhang. En grupp, som beredde, eller åtminstone hade åsikter om när det planerades nya byggprojekt. En grupp bestående av biologer,botaniker, arkeologer, arkitekt och så lite kultur (=jag).

En viktig grupp. Som hade till uppgift, att redan från början säga ifrån, när planerna gick över styr och krockade med en massa kulturintressen.

Gruppen lades ner sen. Av dåvarande kulturchef. Synd.

Det var mycket man lärde sig i den gruppen. Om att det finns skyddade vattensalamandrar, som man måste ta hänsyn till. Tyvärr trivs dom i vattengravarna på golfbanorna  så de var inte till mycket hjälp om man ville hindra byggen av golfbanor i kulturhistoriskt rika miljöer.

Ibland åkte vi på studieutflykter. En gång till naturskyddsområdet längs Nordre älv. Mycket fina, gamla odlingsmarker, gamla gårdsbebyggelser, åldriga namn på gårdar. Och fina, underbara skogar, med fågelsång och blandade träd.

Biologen i sällskapet hade varit där många gånger. Också, när skogen var betydligt yngre. Han ledde oss in och fram till ett bokträd.

Det var där det magiska fanns. En kvinnofigur, naturlig storlek, som ristats in, när trädet var ungt. Nu hade hon vuxit till sig,  hon hade vuxit på höjden och ristspåren hade breddats i takt med att tiden hade förflutit,. Det som hade varit tunna rispor hade blivit till breda fåror, djupa spår.

Alldeles ensam stod hon där. Som en fruktbarhetsgudinna, ett skogsrå.

Tiden gick, och jag tänkt på henne ibland. En gång försökte jag hitta tillbaks till henne. Det gick inte.

Härom veckan träffade jag på biologen igen. Och han hade en fantastisk karta i sin dator. Han kunde visa mig precis, var hon står och väntar.

Dimmiga, rimfrostklädda onsdagen bestämde jag mig. Jag tog ledigt  några timmar, hämtade bilen, kameran och broddar, och gav mig ut på jakt efter den mytologiska varelsen, som jag visste, stod och väntade.

Alldeles ensam i dimmig skog.

Det var tur, att jag hade tagit med broddarna. Det var isigt värre på sina ställen. Jag kände mig en anings övermodigt dum, där jag gick. Vad hade jag här inne i denna vinterskog att göra? Jag känner mig alltid lite kusligt allena i en tom skog. Visserligen hördes ett och annat underligt fågelljud men det var långt ifrån det glada kvittrande jag mindes från vår utflykt, det bara underströk ensamhetskänslan. Och dumdristigheten.

Det tog ett tag. Men jag hittade. Först stötte jag ihop med skogsråets lilla sällskapsdam. Hon som aldrig haft något huvudet, men nog hade hon integritet!
dimma 128

Sen tog det en stunds irrande och letande, men jag visste, att jag var nära. När som helst skulle hon uppenbara sig för mig. Hon fanns, det visste jag. Hon kunde inte bara försvinna. Såvida inte någon skogsman hunnit huggit ner trädet.

Det hade han inte. Här var hon, lika förnöjt leende, lika självsäker och glad. Inte ett dugg bekymrat över ensamheten. Troligen glad över mitt besök. Hon visste hela tiden, att jag skulle komma tillbaka.

dimma 131

dimma 133

dimma 138

Nu har vi återknutit bekantskapen. Nu vet jag precis, var hon håller hov. Och kan hälsa på henne igen. Hon har lovat, att inte försvinna.

4 svar till “Ensam i dimmig skog

  1. Så fin hon är! Det ser nästan ut som ett äpple ovanför hennes ena axel och lite bristningar kring magen. Vilken rolig historia och tänk att hittade!

  2. Så vackra linjer! Fint med det lilla gröna på magen.Vad är det för trädslag? Tänk i juli,då står hon där som skogens drottning med en jättekrona av gröna löv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s